Dziczyzna w mięsnym sklepie internetowym

W Polsce tradycja przyrządzania dziczyzny sięga odległej przeszłości. Dziczyzna uchodzi za jedno z najbardziej szlachetnych mięs, z którego przygotowywano potrawy goszczące na królewskich stołach i smakołyki dla najważniejszych gości. Wyroby z dziczyzny cechują się charakterystycznym smakiem i aromatem, który wynika z tego, że dzikie zwierzęta żywią się wyłącznie składniami całkowicie naturalnymi, a ich dieta jest bardzo zróżnicowana i zawiera m.in. pąki, nasiona, korę, zioła czy trawy. Wędliny z dziczyzny uchodzą również za bardzo zdrowe.

Skąd popularność wędlin z dziczyzny?

Naturalne wędliny są obecnie coraz popularniejsze. Wynika to z faktu, że nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów. Dziczyzna jest naturalna, w nurcie żywienia naturalnego, wraca więc do łask. Wyroby z dziczyzny jeśli raz zagoszczą na naszym stole pozostaną tam już na zawsze, nie tylko podczas świąt oraz rodzinnych uroczystości.

Wędliny z dziczyzny wyrabiane są zazwyczaj według tradycyjnych receptur, co sprawia że zachwycą nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Rodzaje wyrobów z dziczyzny dostępnych w sklepach

Dziczyzna jest wykorzystywana do przygotowania bogatego repertuary wędlin oraz kiełbas. Jednym z najpopularniejszych wyrobów z dziczyzny jest kiełbasa z dzika, która może zawierać nawet 90% mięsa z dzika. Doprawiona czosnkiem i jałowcem jest niezwykle aromatyczna. Popularne wyroby z dziczyzny to również polędwica dojrzewająca z dzika, którą wędzi się zimnym dymem olchowym czy szynka z dzika.

Wędliny z dziczyzny są zazwyczaj bardzo kruche i soczyste. Mimo braku konserwantów i sztucznych dodatków długo zachowują świeżość oraz unikalne własności. Ze względu na naturalny skład doskonale nadają się dla dzieci.

Jedzmy dziczyznę, bo naprawdę warto

W czasach kiedy większość produktów spożywczych nafaszerowana jest chemią, naturalne wyroby z dziczyzny stanowią zdrową i smaczną alternatywę. Są one droższe niż zwykłe szynki z marketu, ale zdecydowanie są to pieniądze, które warto wydać.

Po pierwsze dlatego, że wędliny z dziczyzny są zdrowe, a po drugie dlatego, że są po prostu bardzo smaczne. Chociażby z tych dwóch powodów dziczyzna zdecydowanie powinna pojawić się na stole w każdym polskim domu.

Komentowanie wy??czone.